Strand

Vår Frihet til egne meninger

For over et år siden hadde jeg en artikkel i avisen Dagen om friheten for leger til å følge sin egen samvitttighet og overbevisning.

Nå i disse dager har den norske legeforening tatt til ordet for at det må være tillatt å ha en egen overbevisning og en samvittighet når det gjelder bl.a henvisning til abort. Jeg trodde kanskje at den nye helseministeren kunne besinne seg og følge noen etiske prinsipper, men her ble skuffelsen total. Igjen blir det pressisert at det er ikke noe rom for egen samvittighet i vårt samfunn.  Jonas Gard Støre og hele vår regjering synes ikke det er noe problem å diktere mennesker som bærer viktige samfunnsnsvar og som gjør en fantastisk innsats for menneskers helse, for i neste øyeblikk komandere dem til å utføre handlinger som både er uetiske og for ikke å snakke om umoralske. Det er ikke forenetlig med legeetikk å ta liv. Det vet allle. De har forpliktet seg til å redde liv så langt som det er mulig og står i deres makt og det blir selvfølgelig gjort. Det ser vi daglig.

Men arogansen fra det politiske liv er like hardt. Du skal - ellers har du ikke noe her å gjøre.

Vi håper at det er andre som vinner valget til høsten - noen som har sansen for den enkeltes frihet og samvittighet - Det er dette vi mangler nå.